2012. október 7., vasárnap

Túrainvitáló



Tegnap a helyi túrán vettem részt. Homoki kikerics, a természet csodája bevezetővel volt meghirdetve egy túra a helyi erdőbe. Délelőtt 10 órakor indultunk a vasútállomás elöl és 14 órakor terveztük a visszautat.
A helyszínre érve letettük a kerékpárokat. A Duna-Ipoly Nemzeti Park körbe kerített területét látogattuk meg. Vezetőnk Vincze Tibor volt, aki a DINP természetvédelmi őre. Előadást tartott a helyszín élővilágáról, növényeiről, azok kapcsolatát a talajjal, stb. Elmondta, hogy a mostani nagy aszály miatt a fák egy része kiszáradt, de megpróbálják a lehető legkésőbb kivágni az elszáradt fákat, hátha hoznak még új hajtást. Helyébe természetesen újat ültetnek. Innen folytattuk az utunkat a tavaly ültetett nyárfák között.

Első kikericsünket kb. 10 perc után már meg is találtuk. Egy kicsit már hanyatlott, de jellegzetes színe és formája rögtön felismerhetővé teszi.
A fenti kikericsen kívül nem találtunk másikat, így tovább haladtunk egy másik ligetre. Kikerics helyett lepkéket találtam.

 

Lepkék mellett a különböző gombákat is megtaláltuk. Itt éppen a tölcséres gombát mutatják nekünk, hogy ez mérgező. Ellenben a vargányával, amely fogyasztható.
Talajfeltáró gödröket ástak számos helyen, hogy a talaj szerkezetét megvizsgálják. Elmondták, hogy a talaj felső része milyen gyorsan elvezeti a csapadékot egy mélyebben levő rétegbe, ahol a fák gyökerei fel tudják szívni. Megmutatták a talaj meszes rétegét is, amely nem kedvez a növényeknek.

Továbbhaladva gyönyörködtünk a tájban, növényekben, élőlényekben. Megtaláltuk a következő kikericsünket és egy sisakos sáskát, aminek csak egy hátsó ugrólába volt.

 

A következő liget volt a pihenőhelyünk. Itt mindenki elfogyasztotta az ebédjét. Vezetőnk ismét beszélt most éppen a madarakról, mert október 6-7-e az európai madármegfigyelés napja. Ez a ’hagyomány’ egyébként Angliából indult. Ez a rendezvény európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, ahol Magyarország mindig előkelő helyen végez.
Az ebédpihenő után visszaindultunk egy másik úton. Borzvárhoz vezető egyik bejáratot is megtaláltuk. A táj jellegzetesen erdei. Útközben még gombák, mogyoróbokrok, kisebb liget volt fényképezni való. Visszaérve a kerékpárjainkhoz hazaindultunk.
 

 




 
------------------------------
Technikai részről annyi változás történt, hogy vettem egy 23”-os monitort a laptop mellé, amit sikerült kalibráltatnom. Így megfelelő színhűséggel tudok dolgozni. Vagyis, amilyen színeket látok ezen a monitoron, azt lenne jó látni másik monitoron is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése